fredag 28. september 2012

Hei igjen:) Nå nærmer vinteren seg og jeg har begynt å rydde inn blomster + utemøbler. Varmen har blitt satt på inne for at det skal holde på varmen fra i sommer. Dette huset er som en termos, det er dobble stenvegger så det er viktig å vedlikeholde varmen.
Når det er veldig varmt ute er det ofte kjøligere inne.
Her er jordkjelleren og verkstedet, bak ser vi Jernhyttan. Foran ligger kjøkkenhagen hvor jeg elsker og holde på (når det er fint vær og lite knott). I år har den vokst igjen, det er første det første året hvor vi ikke har hatt sukkererter, gulrøtter eller kålplanter. Noe har bare råttnet bort eller ikke kommet opp. Men sopp og bær har vi fått i hus både syltetøy og fryst, jeg har lært litt om hva de gjorde før i tiden. Som tyttebær: et stort syltetøyglass med vann og tyttebær la det stå til midt i desember på et kaldt sted. Det kan godt stå lenger... hell av saften som du kan drikke som saft eller blande med en flaske vodka+ smak til med honning. En herlig frisk tyttebærdram. Ta tyttebærene og rør inn sukker så blir det som friskt rørt tyttebær.

Soppen tørker, forveller og fryser jeg ned. Dette har jeg mye glede av hele vinteren og våren. Hvor jeg lager supper, stuinger og paier, her bruker vi varm lunsj så da passer det med en lett rett. I år plukket vi kantareller, fåresopp, steinsopp og traktkantareller.
Blåbær fant vi endel av og tenkte å prøve noe nytt. Vodka + bær i et stort glass, la det stå i ca 4 uker rist litt nå og da. Sil av bærene og smak til med honning så får du en herlig apritiff + at restene av bærne knuses. Kjøp vaniljeis og bland i bærene dette  blir en helt fantastisk god dessert.
Nå skinner sola ute og vi skal en liten tur med hundene. ha en fin dag. Klem

fredag 21. september 2012

Hei alle venner.
Nå er jeg tilbake fra en hektisk uke på Skjetten. Med lege besøk, møte på jobben. Fikk handlet litt mat og klær og litt besøk til venner.
Kom hjem til verdens gladeste hunder som nesten spiste meg opp:) Så kom høyderen tartar med 2 eggeplommer + et par glass god rødvin.
I dag er det tåke som er så tett at en ser ikke over veien, så det blir hønsehus som står programmet + at jeg skal male et skap som skal inn på det nye arbeidsrommet mitt. Gleder meg til å begynne å rydde og tapesere den ene veggen med blider av fammen. Her skal det blitt MITT rede hvor mine ting og tang skal oppbevares og bloggen skal bli mer spennende.
                                                            Ha en fortsatt fin dag. Snakkes.

søndag 16. september 2012

Ut på tur.







Vi skulle ta en liten søndagstur også fant vi en helling med MASSe bær. plukket 15 liter på 30 min. Det er ikke mange steder i värmlandsdype skoger i 3 mil fra oss vi ikke har vært. I dag fant vi et nytt sted og hvor vakkert det var der med vann, skog og bær.
Langs veikanten vokste det sopp...
Når vi kom hjem etter et par timer var det å rense bær og rett i fryseren. I jordkjelleren står 10 liters glass med tyttebær+ vann. De skal stå til slutten av desember, da heller du av vannet som nå har blitt saft. Så rører du bærne som om de skulle være nyplukket, saften kan du drikke eller lage apritif. Da smaker det som vargtass eller tyttebærsnaps. En super pressang.
                     I morgen drar jeg til Skjetten for å ta servise på kroppen, drar hjem på fredag.
                             ha en fin uke:)     Klem
Hei, nå kommer høsten smygene og trærne har tatt på seg den fargerike drakten sin. Bær og sopp er på hell, tyttebær finns det enda og smakløse blåbær. Men traktkantarell er det masse av og vi plukker for å lage suppe noe som smaker helt fantastisk:)
I hele år har vi reist rundt på nye veier og funnet mange spennende steder og torp. Noen finner vi ut hva de heter og andre forblir uten navn.
Enkelte ser det ut som de har reist fra det i all hast for bordet er pådekt.
Et torp som vi fant var et lite hus + uthus.
Dette lå på en topp og denne dagen var det et spes lys noe som gjorde alt litt trolsk.
 Vi fant dette når vi var på oppdagelsetur, vi kjørte gjennon skogen mot Hagfors og tok bare av en liten vei også sto det bare der på toppen. Det var en herlig plass hvor vi spiste matpakken og kaffen. Der vokste de største erteblomstene vi noen gang har sett.
Vi elsker disse turene som vi som oftes tar i helgene, da har en noe å se fram til. Når en går hjemme dag etter deg er det viktig å ha en gulrot på slutten av uken.
Ellers holder vi på med noe i eller utenfor huset, nå utvider vi hønsehuset:)
                                                 Ha en fin dag. Klem

fredag 14. september 2012

Hei, en ny dag er over og man opplever nye ting hver dag. Vi har fått 9 nye leieboere, 5 haner + 4 høner. Alle har sin egen personlighet, i en flokk kan man ha bare en hane. Da blir det vanskelig å velge vi har en som stikker seg ut ved å ta vare på hønene. Han er litt pinglete men "damene" liker han best. I dag fikk han kjenne Jon Gunnar på sitt verste og gikk i koma. Så nå sitter han i strå kassen ute i forgangen til hønsehuset.
Det finnes 4 haner til men de rotter seg sammen og lar "damene " gå for lut og kaldt vann.
Så blir min tanke hvem skal gi oss hanebryst....
Helt til venstre har vi den ende som har fått navn som er lille My ellers venter vi til Markus og Mikaela kommer i høstferien. Da blir det dåp...                             Ha en fin kveld, Klem

torsdag 13. september 2012

Nå er jeg tilbake:)

Hei alle venner:) nå er jeg tilbake. I høst blir det litt av hvert fra mat til gamle torp og det som skjer her i Dagverkstugan.
Siden sist har det skjedd ganske mye her vi har skaffet oss 9 hette høns + at Marta har blitt mamma til en liten kylling. Så litt om høner blir det jo:)
Det er ca 2 til 3 egg pr dag, her er plommer herlig gul. Det blir servert mais hver lørdag noe alle setter stor på. De elsker matavfall noe de får når det ikke er for mye krydder.
Vi har hatt endel besøk av familie og venner hvor vi har dratt på fisketurer til Jällsjøen et sted vi har blitt veldig glad i. Her har vi fått låne en gammel pram som P.O tetter så vi kan dra ut å fiske.
Det har som alle vet vært en regnfull sommer, så kjøkkenhagen min ser ut som et villniss. Her vokser det bare ugress så brenneslesuppe blir det servert til lunsj.
Sopp har det vært masse av så vi har hatt mange fine soppturer. Kantareller, fåresopp + traktkantarell er de soppene som er bankers. Så supper, stuinger og paier blir god mat.


Håper dere alle har hatt en fin dag. Klem