fredag 30. september 2011

Bedre sent enn aldri.....

Hei,lenge siden sist.
 Her har det gått i ett i nesten en hel uke, men nå har det roet seg ned. Det som kanskje har gjort mest inntrykk er at jeg dro hjem fra hundekurs.... i veikanten satt det to ulver og tittet på bilen som sto i andre kjørebanen. De var nok årsunger og syntes det var spennende med veien. Dagen etter dro vi på tyttebærtur og jo da... midt i veien lå det en bjørnebærsj.... da tenkte jeg, jo vi  bor i villmarka.
Det har vært et kjempeår når det gjelder bær og sopp... har plukket mellom 20 og 30 kg tyttebær som har blitt til syltetøy, gele, tyttebær i vann og endel i fryseren. Soppen er det vanskelig og måle... men det har blitt masse i fryseren, både kantarell, fåresopp og traktkantarell. Gleder meg til å lage supper og stuinger, har sagt til mannen at nå mangler vi bare resten.....
Noe jeg har helt glemt er vår vidundermedisin, når en har blitt forkjølet. I vår plukket vi gran og furuskudd, som vi la på honning. Dette fikk stå i vinduet i noen uker og godgjøre seg så silte vi det og helte det på flasker. Vi er lite forkjølet:) men naboen ble veldig og ble prøvekanin, hun tok en stor slurk på ettermiddagen og en før hun la seg. Dagen etter kom hun ned og var mye bedre... Mannen er lege, de hadde prøvd alt men ingenting hjalp, bare vår vidundermedisin...
Vi har kjøpt tapet til englerommet:) blå med skyer... her skal det sveve engler. Ja, dette skal bli spennende. he he
Så til uken blir et par senger brent og alt annet flyttet rundt i Dagverkstugan, kunne tenke meg litt innspill fra dere om noen har gode ideer... Har et hjørneskap som skal inn på englerommet, kommer bilde i morgen.
Det kommer bilder fremover og jeg håper at dere kan hjelpe meg litt.
                                                                                                          God natt alle der ute.Klem

søndag 25. september 2011

Sopptur

Traktkantarell i massevis. Vi har 3 plasser som er helt sikre, her plukker vi fort en kurv. 
I dag var det skogen som kalte... Sopp og tyttebær + mose som Jarle og Monica skal ha med hjem til kransene som de lager til jul. Høstkantareller, fåresopp og traktkantareller var det masse av. Vi plukket en kurv + litt til så vi kunne ha soppstuing til middag. Oppskrift: forvell soppen og hell av vannet, skrell og stek løken, stek bacon.og hvitløkbland alt+ fløte eller rømme. Smak til med salt og pepper.
Pai er også godt, deigen får en kjøpt i butikken. Fyller med sopp( som er forvellet) bacon, løk og pisk egg, krydder,melk+ at en har ost  strødd over.Server med frisk salat og rødvin. Klem

lørdag 24. september 2011

Hei alle venner:) Sorry for at det ikke har kommet noe i løpet av helgen. Men fra neste uke blir det oppussing av englerommet blit for bit med bilder og annet spennende. Det har vært et herlig vær med sol hele dagen og et spekter av stjerner på kvelden. Stampen blir i bruk fra neste uke, da kommer datteren min med barnebarn og de elsker og bade:)
Elva er kjempestor og lager mye lyd....  de som sover her sover kjempegodt.
I dag var vi på loppisslut det var i min øyne ikke ikke mye spennende. Men en spisestue som jeg har sett på over en periode var der fremdeles. Skal, skal ikke

her har Monica pyntet til middags, mye god mat + godt drikke:)  Snakkes i morgen. klem

tirsdag 20. september 2011

Alle årstider har si sjarm:)

Ja  nå er høsten her.. I natt blåste det så det knakte i vinduene og regnet høljet ned. Hundene ville gjerne ut på tur så jeg dro ut i skogen. Kaia er en flink liten jeger og Gyda fåretrekker litt roligere tempo. Det finns mange spennende lukter for alle typer hunder, Kaia vil ha fugl og Gyda liker søle og vann :) Det var stille i skogen i dag vi så noen jerper som fløy over oss. Kaia løp etter mens Gyda satt hos meg og lurte hva skjer a....der ser vi Kaia hopper og spretter over bærlyng og mose det er en fryd for øyet. Jeg føler meg priviligert som får oppleve dette. Like oppi åsen ligger et tyttebær sted og jeg mangler litt bær til fryseren og litt til å legge i vann på glass. Naboene gjør dette for de mener de smaker som ferske bær når de tar de opp i midten av desember, vannet smaker da også som saft. Jeg gleder meg til å prøve dette, for de skal oppbevares i jordkjelleren  der har jeg god plass.

mandag 19. september 2011

Høst i Dagverkstugan.

Her er elva som renner ved siden av huset. om sommeren er det lite vann men nå på høsten er det full fart:)

Her er tunet som vi tilbringer masse tid. Hønene går å spiser og koser seg :) Menneskene spiser frokost her når været tilsier det!!

Høsten er en fin tid, hvor alle forbreder seg til vinteren. Jeg ser fram til og varme opp stampen, sitte å se på stjernene med et glass rødvin.....
Dagene går så fort, bærnene og soppen er på hell. Den første natta med kuldegrader har vært og bladene på løvtrærne får flotte farger. På bilde er huset sett fra oversiden.

fredag 16. september 2011

Huset

Her kommer et par bilder av huset.

Dette rommet skal pusses opp, her skal bli tv stue. Med panel på veggene og nytt gulv blir det nok bra.

Dette er kjøkkenet hvor vi tilbringer masse tid.






I dag får jeg besøk av noen venniner fra jobben, da blir det servert smørgåstårta + litt til. Gleder meg veldig til å vise frem vårt paradis. En tur til Fillipstad hvor det er loppis og mye annet å vise frem:) Været ser ut til å bli bra og en omvisning rundt her hvor det er helt fantastisk . Med hyttan, tjernet og mye annet spennende.

onsdag 14. september 2011

Handletur

I går dro vi til Karlstad hvor vi skulle handle litt av hvert. IKEA hvor vi spiser frokost til 10 kr og syltetøyglass og lys sto på lappen:) Men når vi kom ut var handlevognen nesten full og vi litt fattigere......
Så var det de andre butikkene som sto for tur, vi handlet og handlet alt vi trodde vi trengte og ikke. På veien hjem etter 6 timer satt vi bare og lo... Hvor hadde tiden blitt av og alt vi hadde kjøpt som lå baki, mat til hønene + kyllingnett...... i tilfelle! Bein og godis til hundene, de blir sikkert glade:) Varme gode sokker til P.O + noe godt til kaffen. Ja også litt annet jeg kansje kunne ha bruk for. Når jeg kom hjem var det godt og slappe av i godstolen. Natta.
Onsdag, huset står for tur for solen skinner. Vaske tøy og lufte, tyttebærene må syltes( 12 glass) også har jeg tenkt og ta bilder så dere kan se hvordan det er her inne.Setter de ut i morgen...
Til fredag får vi besøk av gamlejobben min, noe jeg gleder meg veldig til. Naboen kommer og skal hjelpe meg å lage smørgåstårta, det blir spennende. Oppskriften kommer senere, jeg har spist den og syntes den var kjempegod. Det som er fint er at en kan lage den dagen i forveien og variere med fyll. Så er den hel svensk... Ha en forsatt fin kveld. Klem

mandag 12. september 2011

Mandag

I dag skinte sola når vi sto opp... Hva skulle jeg finne på i dag, jo! gå over drivhuset og lage pickles. Har det som skal til .... Små agurker (i drivhuset), gulrøtter og dill fra kjøkkenhagen + sølvløk fra glass:). Laken består av norsk eddik, sukker ,vann + hel pepper, sennepsfrø, laubærblad ,koriander, litt salt og rosepepper. Dette blir spennende, en helt ny lake.Hvis denne blir bra, noe vi finner ut om ca 10 dager så fortsettelse følger.....
Det kribler ofte i kroppen når ettermiddagen kommer, så det ble en liten tur i tyttebær skogen. Noe som førte til 10 liter på 40 min. Hundene storkoser seg når de får lov til å utforske skogen, de bader i små tjern og jakter på alt fra fluer til øystikkere:) Nå har mørket kommet og 2 hunder sover godt i kurvene sine,mette og gode. Hønene sitter på vagle og venter på en ny dag hvor de skal utforske og sparke litt i jorda:) Og vi menneskene sitter foran TV`n og ser på valget. Klem til alle.

søndag 11. september 2011

5 nye +Gyda venter på at alle skal komme ut:)

Vi har 4 høner som heter Toraberger, Ronalda, Magda og Wilma. De legger 3 egg hver dag 2 brune+ 1 hvitt. Dette er en leieavtale vi har og pr i dag fungerer det bra.

Her er sjefen selv Jon Gunnar, han er en flott fyr:) Passer godt på damene sine, får dem i hus til mørket faller på og passer på at de får nok mat.

Alle dyrene her er venner de passer på hverandre og deler på maten.

Nye familiemedlemmer:)

Her er Gyda 8 uker og skal hjem til Dagverstugan. Den godeste hunden.....
Sliten og gleder seg til å bli bedre kjent med oss.
Her er Kaia og hun er 8 uker det er trygt og være på armen.  I dag er de to herlige hunder som elsker og omgås mennesker og dyr. Vi er mye ute i skogen Kaia elsker og løpe å snuse over alt, mens Gyda tar livet litt mer med ro og spiser bær..

Innviet bryggan i Finnhyttetjern:)

Men solen midt på himmelen og en fin gjeng naboer, dro vi til finnhyttetjern for og innvige den nye brygga. Her ble det sang og klipp av bånd + at Lasse hadde med seilbåten som vi alle fikk prøve"den er fjernstyrt"  


Før i tiden når det var tømmerdrift og en skulle lage lettvint mat. Som var både mettende, ga mye energi, god og lett og oppbevare. Lagde man "kolbullar" noe som vi lagde og spiste. Dette var kjempegodt:) Den er lagd av havremel og vann, stekt lettsaltet flesk og tyttebærsyltetøy ved siden av. Det var en herlig ettermiddag og kveld noe en sent vil glemme. 

fredag 9. september 2011

En liten tur i skogen.

Kantareller og tyttebær i massevis, soppen er på hell mens tyttebærne kan en plukke lenge enda. Nå blir det syltetøy og stuinger+ suppe, det er rart hvor mye en kan finne i skogen:)  

Her kan en fort bli lurt av bladene:) Men dette er et av soppstedene våre som er" bankers" men noe vi ikke visste var at 100 meter oppe på toppen bongna det av tyttebær.

Vi plukka endel i torden og regn men så bestemte vi oss for at nok er nok. Hundene er ikke redd for torden så Kaia jaktet på egen hånd mens Gyda spiste tyttebær:)

               God helg alle. Klem Venche

torsdag 8. september 2011

Koslig

Det er noen som lurer på hvor dette er! Torsby mot hagfors ca 1 time, fra Karlstad ca 1 time nordover. Et herlig sted, Englagård er det noen som sier. Vi er svensker, hollendere, finsk, tyskere og nordmenn som trives godt.Fastboende er ca 20stk.
Her her det vært et jernverk som prodursert råjern fra 1600- tallet frem til 1916, huset vi bor i har vært bosted til 7 familier. Derfor 7 rom med vedkonfyrer, 7 utedoer og 7 vedboder + matsal i 2 etasje. Bilder
kommer.
Vi har nok av uthus + en herlig jordkjeller hvor vi oppbevarer syltetøy,grønnsaker, poteter, juce og mineralvann. Et vaskeri som vi håper og bygge om til badstue... for bare 5 meter unna renner hyttelva:) Når en er varm og god kan en bare ta seg en kald dukkert blir hår og hud mykt.

Orrfugel i trærne.

Våknet en morgen tidlig i januar, da satt det 35 orrfugler i trærne rett over veien. Prøvde og komme nær, men de fløy så fort vi kom til syne. Men opplevelsen var fantastisk noe jeg sent vil glemme.

Begynnelsen.

Det hele begynte med at vi hadde lyst på et lite torp i Varmland, det ble mange turer rundt om. Og gode kartlesere ble vi. En kveld vi satt på internett og tittet på torp kom Drømmehuset opp på skjermen noe vi ikke visste da. Tok kontakt med megler som straks ville møte oss i Motjernshyttan.
Det første møte var et stort stenhus hvor vi måtte måke vei selv og to store uthus + et vaskeri og jordkjeller. Jeg var litt skeptisk til alle husene som trengte malingstøk og renovering. Så kom megleren låste opp og vi fikk komme inn i gangen til huset som skulle bli vårt drømmehus:) Peisestuen var det som avgjorde at vi bestemte oss, atmosferen, lukten av gammlelt treverk og en kjempestor peis. Vi gikk opp i andre etasje og der var det et stort rom som hadde vært matsal for de som jobbet i jernhyttan. Det bodde også 7 familier i huset hvor de hadde  ett rom hver med vedovn+ egen utedo
Ellers var det mange spennende ting som for eksempel " gyngestol, dekketøy,mange gamle bøker og blader og pyntegjenstander". Alså et eldorado for sonne som meg :)
Så var det tid å reise hjem og fordøye alle inntrykkene. Men bare halveis hadde vi bestemt oss og ringer megler og legger inn bud. En uke etter var huset vårt og 31mars 2007 overtok vi nøkkel og drømmen var oppfylt.Nå skulle det ryddes og vaskes, div møbler ting og tang som vi hadde med oss i lånt lastebil skulle få nytt hjem.Denne kvelden var det to trøtte og fornøyde som krøp under dynen i nytt hus:)
Dette var det første møte med et herlig sted som senere skulle bli vårt nye hjem.

Nå har det gått 4år og vi har bodd her i ca ett og etthalvt år og trives kjempebra. Vi har funnet mange fine steder hvor det er blåbær og tyttebær, multer og masse sopp.Så det blir endel mat fra skogen ... som soppsuppe og soppai. Syltetøy av bærene + likør av moltene noe som smaker helt fortreffelig. Skogen er full av vilt så det blir litt jakt av småvilt og mange fine turer i skog og mark.Noe vi ser endel av er nedlagte torp, hvor en kan liksom tenke seg at her har det bodd folk i alle årstider. Jordkjellerne er de som holder seg best, de er ofte bygd av sinnersten som er slagg fra jernverket.